Är det värt att lägga pengarna på dyrt kaffe?

Är dyrt kaffe verkligen godare än billigt kaffe? Är priset en användbar måttstock för kvaliteten på kaffet man köper? I många fall är det nog det, ja. Men inte alltid. Vill man ha ett dugligt vardagskaffe så tycker de allra flesta svenskar att ett Zoegas eller Gevalia kaffe funkar bra. Kaffe är en smak man dessutom vänjer sig vid så den sort man har druckit länge blir ofta en favorit.

Vill man ta steget längre i utforskandet av kaffesorter så bör man lämna snabbköpshyllan och de stora populära lågprismärkena bakom sig och bege sig till en kaffespecialist. Idag är kaffekulturen så pass stor och utbredd att det finns specialiserade kaffe shops i var och varannan småstad och har man mot förmodan för långt till en bra kaffebutik så går det mesta att finna på internet, t.ex. kaffearomer.

Vad som kännetecknar gott kaffe är saker som ursprung, böntyp/er, rostningsgrad, grovlek på malningen och bryggning – givetvis! Arabica kaffe är den vanligaste kaffesorten p.g.a. sina goda smakegenskaper. Det mesta av Arabica kaffet odlas i Central- och Sydamerika med de största odlingarna i Brasilien och Colombia. Efter Arabica är Robusta den vanligaste kaffesorten, den är lite bittrare och starkare i smaken och klarar av mer varierat klimat än den känsligare Arabica bönan. Robusta kaffe odlas främst i Indonesien och Afrika. En procent av kaffet vi dricker kommer från arten Liberica, även detta är en stark och ganska bitter kaffesort som främst odlas i Afrika.

Ett dyrt kaffe bör innehålla kaffebönor av hög kvalitet – oavsett vilken kaffeart det är gjort på. Till vissa kaffesorter kan en mix av olika kaffearter vara fördelaktigt – till exempel så brukar espressokaffe vinna på att ha en viss andel Robusta bönor i sin mix då det ger en starkare smak och ett högre koffeininnehåll vilket ofta är kännetecken för en bra espresso. Kaffet ska dessutom vara så färsk som möjligt och malas så nära bryggtillfället som möjligt. Vill man ha riktigt färskt kaffe så ska man ha en egen kaffemal hemma.

Världens dyraste kaffe heter Kopi Luwak och framställs på tre små öar i Indonesien. Framställningsprocessen är högst kontroversiell och kaffet har fått sin hajp mycket på grund av den. Luwak kallas det mårddjur som i processen äter upp kaffefrukterna, därefter vandrar bönorna genom dess tarmsystem utan att brytas ner. Kaffeplockarna går sedan igenom Luwakens spillning och tar vara på bönorna som rostas milt och med stor försiktighet. Kopi Luwak kaffe sägs ha en mild och mjuk arom som inte går att finna i något annat kaffe och experterna tror att den skapas med hjälp av matsmältningsenzymerna i Luwakens tarmsystem. Kilopriset för Kopi Luwak kaffe ligger på 1500–10000 kronor och årligen framställs endast 500 kilo av detta lyxkaffe – eller skitkaffe kanske man ska säga?

Ett annat dyrt kaffe är Jamaica Blue Mountain, känt från bl.a. James Bond. Det är i Jamaicas bergskedja med samma namn, på en höjd på minst 2000 meter, som detta exklusiva kaffe odlas. Kaffearten är uteslutande Arabica och smaken på detta Jamaica Blue Mountain kaffe ska vara milt och fritt från bittra toner som annars är väldigt svåra att få bort i kaffe. Får man tag på äkta Blue Mountain kaffe så har man investerat i dyrt kaffe när det är som allra bäst, och ja, det är helt klart värt pengarna.