Att rosta kaffe själv är enklare än man kan tro

Att rosta kaffe är betydligt lättare än man kanske kan tro, dessutom är det ännu ett steg som man kan stå för själv i strävan efter personligt kaffe som blir precis så som man vill ha det. Vanligtvis rostas kaffebönorna lokalt, de skickas oftast orostade från odlingsplatserna. I Sverige finns det många kafferosterier.

Det finns många olika rostningsgrader på kaffe, allt från riktigt mörkrostat, till väldigt lite rostat. Vilken rostningsgrad man väljer beror på kaffebönornas förutsättningar, men också på hur man tycker om sitt kaffe. Ljusrostat kaffe har högre syra vilket ger mildare och sötare smak medan mörkrostat kaffe är intensivare och blir mer åt det beska/bittra hållet.

Riktigt fina kaffesorter, lyxvarianter med högt kilopris, brukar man inte vilja rosta för mörkt då det kan ta bort råkaffets smakkaraktär. Å andra sidan varierar olika personers och kulturers preferenser gällande kaffe och hur det bör rostas. I Italien är man ganska återhållssam med mörkrost, man vill behålla råkaffets karaktär, få en söt smak på kaffet och låta så mycket koffein som möjligt finnas kvar. Mörkrostat kaffe har generellt sett lägre koffeinhalt än ljusrostat. Dock är italienare återhållsamma med mjölk i kaffe och dricker det nästan alltid svart. Fransmännen dricker i betydligt större utsträckning mörkrostat kaffe men de är också kända för att ha ganska mycket mjölk i sitt kaffe och är då kaffet för blekt från början så blir slutresultatet för mesigt.

Det är inte svårare att rosta kaffe än det är att koka nudlar. Man kan rosta de gröna bönorna i ugn, helst då varmluftsugn, på spisen, i en popcornmaskin eller i särskild kafferostare. Det enda i processen som kräver lite erfarenhet är att veta när man ska avsluta rostningsprocessen och kyla bönorna. Det går fort att rosta kaffebönor och det är viktigt att ta bort dem från värmen i rätt ögonblick. Nedkylningen måste också gå snabbt och sker enklast genom att ta bort bönorna från den varma plåten de har rostats på.

Varför ska man då rosta sitt eget kaffe om det nu finns proffs som kan göra det åt en. Det finns först och främst ganska mycket tillfredsställelse i att rosta sitt eget kaffe, dessutom kan man få sina kaffebönor precis så som man önskar om man lär sig att rosta dem själv. Detta gäller främst för kaffe av lite lägre kvalité, för köper man riktigt fint och exklusivt råkaffe så kanske man inte vill riskera att förstöra det – inte förrän man behärskar konsten väl i alla fall. Som tur är så är det lätt att lära sig tillvägagångssättet, sedan kan man börja experimentera med tider och temperaturer.

Ju längre tid man låter de råa kaffebönorna rosta, desto mer olja tränger sig fram inifrån. Mörkrostat kaffe har glansig, oljig yta, medan ett ljusrostat kaffe är relativt torrt på ytan. Däremot är alla kaffebönor oljiga på insidan. Råkaffe är grönt och ju mer man rostar det, desto mörkare färg får det. Lättrostat kaffe har gyllene, ljusbrun färg, medan riktig mörkrost kan vara nästan svart.

Att själv rosta kaffe är en ganska rolig sysselsättning om man är en hängiven kaffedrickare med smak för detaljer.