Godaste kaffet är espressokaffe

Espressokaffe har blivit ett mycket uppskattat kaffe i vår utbredda kaffekultur. Svenskarna dricker näst mest kaffe av alla nationaliteter i världen, bara finnarna dricker mer. Det allra första kaffet importerades till Sverige på 1600-talet och redan på 1800-talet var det en allmänvara i nästan samma klass som mjöl och socker. Alla ville ha kaffe, en räddare i nöden när man var tvungen att hålla energinivån uppe även under vinterns långa, mörka månader. Även barnen drack kaffe och i de lite fattigare samhällsskikten brukade kaffet – som trots allt inte var helt billigt – bryggas flera gånger innan det blev så osmakligt och effektlöst att det slängdes.

Förr var det vanligaste bryggsättet för kaffe att koka det och än idag finns det en hel del människor som uppskattar traditionellt kokkaffe. Finsmakarna säger dock att kaffet förstörs om det når kokpunkt och att smaken blir bränd och bitter. Det godaste kaffet sägs bryggas på en temperatur mellan 90-96 grader och det perfekta espressokaffet ska helst bryggas på en temperatur så nära 93 grader som möjligt. Den vanliga elektriska kaffebryggaren finns i de flesta hem och brygger snabbt och enkelt ens favoritkaffe utan större ansträngning.

Mocca Master heter en typ av kaffebryggare som blivit väldigt populär de senaste åren, kaffeälskare menar att den gör betydligt godare kaffe än lågprisbryggarna som finns att köpa för några hundralappar. Andra talar sig varma för mokabryggaren, och ytterligare en grupp föredrar pressomaskinen. Vilket sätt man brygger sitt bryggkaffe på är upp till ens personliga tycke och smak – som allt här i livet – men det kan vara bra att känna till de olika alternativen så att man får tillgång till det kaffe man njuter av mest.

Givetvis är det inte bara bryggsätt som är viktigt när det gäller kaffe, vilken sorts kaffe man köper, hur färskt det är, samt vilken grovlek och rostningsgrad det har är alla viktiga faktorer.

Espressokaffe är ofta samma sorts kaffebönor som används till bryggkaffe, men allt fler specialblandningar dyker upp på marknaden. Espresson ska vara lite starkare än vanligt kaffe, och gärna med lite mer bitterhet. Det är viktigt att den är mörk och har ordentligt med smak. Vanligtvis anser man att arabicakaffe är det bästa och finaste kaffet, men när det gäller espresso har det blivit accepterat att en mix av Arabica och Robusta bönor är fördelaktigt för espressons smak. Robusta ger högre koffeinhalt och starkare och lite bittrare smak vilket är perfekt för espresson!

När man tillreder en espresso så jobbar man med tryck, det är den största skillnaden mot vanligt kaffe. För att göra en god espresso ska temperaturen som sagt ligga på runt 93 grader och trycket på 9 bar. En automatisk maskin ställer in detta av sig själv, men riktiga proffs föredrar att tillreda sitt espressokaffe med en pistongmaskin och själv ansvara för alla inställningar. Nedrinningstiden för en god espresso ska ligga på mellan 20-30 sekunder och strålen ska vara tjock som ett skosnöre ungefär. En enkel espresso innehåller 3 cl kaffe (7 gram malda bönor) plus en tjock och gyllene crema. När man gör mjölkdrinkar med espressokaffe som bas, i stil med cappuccino och caffe latte, så brukar man utgå från en dubbel espresso på 6 cl kaffe (14 gram malda bönor).