Kaffe crema – kanske den viktigaste delen av espresson

Kaffe crema är det skikt som ligger som ett lock över en espresso. Creman är ett sorts skum, men ska vara mer krämig än skummig i konsistensen, stora bubblor i creman är ett misslyckande. Creman är väldigt viktig för espresson, utan crema, eller dålig crema, gör espressoupplevelsen till en besvikelse då den står för mycket av espressons doft, smak och utseende. En lyckad crema är, som sagt, tjock och krämig i konsistensen, den har en gyllene färg och en sensationell doft som får det att vattnas i ens kaffeälskande mun.

Under creman hittar man givetvis espresson, den ska, till skillnad från den gyllene creman, vara mörk, nästintill svart, och tunnare i konsistensen – även om den i regel är lite mer trögflytande än vanligt bryggkaffe. Varför en espresso är tjockare än vanligt kaffe är för att den är mer koncentrerad. En enkel espresso bryggs på 7 gram kaffe, men innehåller endast 2-4 cl färdigt kaffe. Bryggtiden är ganska kort, nedrinningstiden får inte pågå i mer än 30 sekunder. Brygger man en dubbel espresso så använder man helt enkelt dubbel mängd malda kaffebönor och det färdiga kaffet innehåller 4-8 cl. En dubbel espresso är en ganska vanlig syn här i norr, men kommer man till Italien så får man ofta konstiga blickar om man lägger in en sådan beställning. Där är espresson så vanlig att det är just en enkel epsresso man får in om man beställer in en vanlig kaffe.

En espresso ska drickas fort, den har stark smak med en något bitter efterton, och ger en energikick som inte går att jämföras med den man får från bryggkaffe. Espresson är en koncentrerad kaffeshot med massor av smak- och nyansskiftningar. Den är en snabb njutning för alla sinnen och kan intas på stående fot, efter maten, eller tillsammans med en liten sötsak framåt eftermiddagen.

Espresso är det kaffe som ligger som bas för en hel rad olika populära kaffedrinkar. Cappuccino är förmodligen den mest kända, men caffé latte har sannerligen tagit kaffekulturen med storm de senaste åren. Dessa två är egentligen väldigt lika varandra, skillnaden ligger i att en cappuccino dricks ur kopp, medan en latte dricks ur ett glas eller en skål. Caffé latte har också lite större andel mjölk i sig än cappuccinon.

Andra exempel på espressobaserade mjölkdrinkar är Americano, som är en espresso utspädd med vatten; Macchiato, som är en espresso med lite mjölkstänk i och Ristretto, som är en espresso bryggd på hälften mängd vatten, dvs. en jättestark kaffeklunk.

Det är viktigt att det finns en fin crema på alla dessa kaffedrinkar, duktiga espressotillredare kan med hjälp av mjölk och kaffe crema skapa konstnärliga bilder i kaffedrinkens skum och när man tävlar i espresso så är dessa skumskapelser viktiga moment. Likaså i riktiga espressobarer där en kaffedrink inte bör serveras utan ett litet kostverk som krona på varje kaffeverk. Kaffe crema är således en konstform lika mycket som det är en smak- och luktsensation och bör tas på allvar.