Kaffe på jobbet – en nödvändighet för de allra flesta

Kaffe på jobbet tillhör för många en av de viktigaste momenten under arbetsdagen. Visst är det viktigt att ha stimulerande arbetsuppgifter och trevliga kollegor, men saknas kaffet så blir arbetsdagen för de allra flesta av oss lång och svår att ta sig igenom.

Kaffe innehåller det välkända och uppiggande ämnet koffein. Koffein är en av få uppiggare som ger stark effekt, men som är i stort sett ofarligt (vi skriver i stort sett eftersom överdos av vad som helst kan vara farligt). För en ovan kaffedrickare kan för mycket koffein ge hjärtklappning, svettningar och darrningar, men dessa symptom lägger sig ganska snart. Många kan också få svårt att sova efter att ha druckit kaffe, medan andra inte påverkas alls.

Det finns oerhört många olika sätt att tillreda kaffe, vissa vill ha sitt kaffe svart, starkt och bittert, medan andra nästan dricker sötad mjölk med en skvätt kaffe i. Med espressons genomslag har kaffekulturen revolutionerats, går man till ett finare kafé förväntar man sig kunna beställa espressobaserade kaffedrinkar av olika slag, såsom cappuccino, macchiato eller svenskens favorit caffé latte. Därefter kan man tillsätta syrups för att addera smak och sötma, kryddor som kanel eller byta ut mjölken mot grädde, sojamjölk eller havremjölk. Det finns ingen ände på möjligheterna man har till olika kaffedrycker idag.

På jobbet ska man ha tur om man har tillgång till ett bredare sortiment av kaffe, vanligtvis finns det en traditionell eldriven kaffebryggare där man går och häller upp en ljummen eller bränd kopp kaffe mellan varven. På större arbetsplatser kanske man hittar en kaffemaskin med många olika val, där finns också saker som varm choklad och te också oftast på menyn. Endast på lite trendigare arbetsplatser brukar man ha turen att ha tillgång till en espressomaskin så att man kan gå och göra sig en god espresso kaffe mellan varven. Espresso har starkare och rikare smak än bryggkaffe, är mindre i volym (en enkel espresso innehåller bara 2-4 cl kaffe), men ger en snabb energikick då den innehåller högre andel koffein. Det är en kaffesort men dricker fort.

Kaffe har ganska stark smak och är inte något man vanligtvis uppskattar första gången man smakar det. Av sociala skäl brukar man dock vilja lära sig att dricka kaffe och om inte av sociala skäl, så pga. kaffets uppiggande egenskaper, särskilt kanske när man börjar jobba och lever ett liv präglat av rutiner och upprepning. Man jobbar som standard 8 timmar om dagen och därefter kommer man hem till en familj, eller ett socialt liv som kräver att man inte är helt däckad.

Den genomsnittlige svensken dricker 2-3koppar kaffe per dag, men många som befinner sig mitt i karriären dricker betydligt mer än så. Tre koppar under arbetsdagen är inte ovanligt (morgon, lunch, eftermiddag), sedan kanske man dricker ytterligare en på morgonen, samt en när man kommer hem från jobbet. Utan dessa små avbrott för kaffe på jobbet blir man lätt matt, trött och seg, vilket såklart påverkar ens arbetsinsats negativt.