Mocca bryggare – en enkel espressomaskin

En mocca bryggare brygger starkt kaffe, lite i stil med espresso, fast inte lika «fint». Det är lätt att brygga kaffe med en mocca bryggare men resultatet kan variera ganska kraftigt.

En espressomaskin tillreder ens espresso kaffe med hjälp av ångtryck och mocca bryggaren bygger på samma princip. Vatten värms upp och blir till ånga, ånga pressas sedan uppåt genom ett filter som man har laddat med malda kaffebönor. Ovanför detta filter finns sedan en dryckuppsamlare vari det färdiga kaffet hamnar.

En espressomaskin ska upp i minst nio bars tryck för att kunna göra goda espressi, en mocca bryggare kommer som mest upp i 2-3 bar. Kaffet bryggt i en mocca bryggare kan därför aldrig riktigt mäta sig med espresso kaffe, men det är en uppskattad variant av kaffe som är både enkel att tillaga och trevligt annorlunda i smak. I Italien – espressons hemland – är mocca bryggare väldigt vanliga.

En annan positiv aspekt av mocca bryggaren är att den är trevlig för ögat. Till skillnad från elektriska monsterkaffebryggare och metalliga espressomaskiner så är moccabryggaren liten nog att stoppa undan bland sina kaffekoppar, men också snygg att låta stå framme ur inredningssynpunkt.

En mocca bryggare ser ut på det här viset: Botten utgörs av en liten behållare som liknar en liten kastrull utan handtag – där häller man upp den mängd vatten man önskar till sitt kaffe. Ovanpå denna behållare finns ett filter som man fyller med malda kaffebönor. Det kan vara värt att experimentera en del med grovleken på de malda bönorna då för fint malet kaffe kan ge beskt kaffe och för grovmalda kaffebönor kan ge blaskigt kaffe. Detta beror på att det tar längre tid för vattenånga att ta sig igenom ett finmalet pulver som är hårt packat. Ovanpå filtret skruvar man på den övre delen. Den övre delen består av en liten kanna vari det färdiga kaffet samlas efter bryggningen.

För att brygga kaffe i en mocca bryggare krävs lite teknik för att få till det riktigt bra. Först och främst gäller det att inte fylla vattenbehållaren med vatten över ventilen, för då kan övertryck uppstå. Filtret ska fyllas med kaffe, men inte pressas för hårt, här får man prova sig fram. Kaffet ska rinna upp så snabbt som möjligt, men inte brännas. Temperaturen får alltså inte bli för hög för då bränns kaffebönorna och ger bitter smak. För låg temperatur gör dock att själva upprinningstiden blir för lång, vilket också ger bittert kaffe. Brygger man sitt mocca kaffe på en vanlig spisplatta så brukar man kunna ställa in den på 5 eller 6 och ta bort mocca bryggaren direkt när kaffet börjar välla upp i den lilla kannan. Locket ska vara öppet under bryggningen och även en stund efter, annars kan kondensdroppar trilla ner i kaffet och förstöra creman.

Om man kan kalla mocca kaffe för enkel espresso så blir en enkel cappuccino eller caffe latte till genom att tillsätta skummad mjölk till moccan. Mjölkskummare kan man hitta enkelt i kaffebutiker, både enkla, billiga varianter och lite mer avancerade. Även mocca bryggare köper man i kaffe shops, men de går också att hitta i vanliga stormarknader och dylikt.